مهاجرت با مراحلی مانند تغییر محل زندگی، دوری از دوستان و اقوام، ناامنی مالی، تغییر شغل و غیره همراه است که از عوامل اساسی استرس هستند. بنابراین مهاجرت مجموعه ای از اعمال و هیجانات استرس زا را در بر می گیرد و هر یک از آن ها می تواند باعث بروز برخی اختلالات روانی شود. در بیشتر موارد، مهاجران فکر میکنند که موقعیت شغلی و اجتماعی و اقتصادی فعلی شان با ایده آل های ذهنی آن ها همخوانی ندارد و مایلند محیط کنونی خود را تغییر دهند. این عدم تناسب بین آنچه که هستیم و آنچه انتظار داریم که باشیم یک عامل استرس زا است. در نتیجه، مهاجران قبل و بعد از مهاجرت استرس خواهند داشت. میزان افسردگی پس از مهاجرت بستگی به شدت وابستگی فرد به عوامل مختلف دارد.
هر چه فرد وابستگی های عاطفی، مالی، شغلی و خانوادگی بیشتری داشته باشد، استرس بیشتری را پس از مهاجرت متحمل خواهد شد. علاوه بر این، اینکه چقدر باید به عنوان یک مهاجر تسلیم شد، با سطح استرس ما ارتباط مثبت دارد. اگر شخص نتواند با استرس خود کنار بیاید، افسردگی ظاهر می شود و این شایع ترین پیامد ناشی از استرس است. این حالت با خلق افسرده، اعتماد به نفس پایین، دلتنگی، اختلالات خواب و پوچی همراه خواهد بود. در ادامه به تعریف افسردگی پس از مهاجرت و عوامل موثر بر آن خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
افسردگی پس از مهاجرت چیست؟
همانطور که ممکن است از نام آن حدس زده باشید، افسردگی پس از مهاجرت یک وضعیت سلامت روانی است که مهاجران را تحت تاثیر قرار می دهد، زیرا آن ها باید با فرهنگ و محیط جدید سازگار شوند. در سراسر جهان، مهاجرین دچار این چالش ها می شوند. توجه به این نکته مهم است که در طول فرآیند مهاجرت، فرد چندین مورد از رویدادهای سخت زندگی را در مدت زمان کوتاهی تحمل می کند.
روند مهاجرت معمولاً حدود دو تا چهار سال طول می کشد که در طی این مدت شرایط زندگی فرد تغییر می کند، نقل مکان کردن به خانه جدید، رفتن به کشور دیگر، از دست دادن شغل قبلی و یافتن شغل دیگر، از دست دادن دوستان و جدا شدن از خانواده، یافتن دوستان جدید، تغییر عادات شخصی، یادگیری زبان جدید، تغییر ساعت و شرایط کاری، تغییر مدرسه، کنار آمدن با خانواده و استرس فرزندان در نتیجه جابجایی، تغییر فعالیت های اجتماعی، تغییر کلیسا، و غیره… . این نوع افسردگی علائم زیر را شامل می شود:
- کج خلقی در طول روز (احساس ناامیدی، پوچی و غمگینی)
- از دست دادن علاقه نسبت به انجام کارهایی که در گذشته برای شما لذت بخش بوده اند.
- اختلال در اشتها یعنی افزایش یا کاهش اشتها و همچنین اختلال در وزن بدون داشتن رژیم غذایی.
- اختلا در برنامه خواب؛ بیخوابی یا پرخوابی
- سراسیمگی و یا کندی روانی- حرکتی. در سراسیمگی مدام آشفته و ناآرام بوده و قادر به نشستن در یک جا را ندارید، اما در کندی روانی حرکتی چابکی سابق را نداشته و در سکون به سر می برید.
- خستگی دائمی به شکلی که انرژی کافی برای انجام فعالیتهای جسمانی ساده نخواهید داشت.
- احساس گناه شدید نسبت به خود به گونه ای که مدام خود را سرزنش کرده و به شکل افراطی به اشتباهات خود فکر می کنید.
- کاهش قدرت تمرکز و فکر کردن در نتیجه قادر به منسجم کردن ذهنتان نخواهید بود و نمی توانید به موضوعی مشخص فکر کنید.
- افزایش مشکلات جسمی مانند درد عضلانی
- درگیری ذهنی و فکر کردن به مرگ و خودکشی
عوامل موثر بر افسردگی پس از مهاجرت
-
اختلاف فرهنگی
اختلاف فرهنگی، اولیه مشکل افراد پس از مهاجرت است و زمانی رخ می دهد که فرد به کشور جدیدی می رسد و با محیطی ناآشنا و تفاوت های غیرمنتظره ای در فرهنگ آن ها مواجه می شود. ممکن است تصور متفاوتی از زندگی خود در خانه جدیدتان داشته باشید، و واقعیت ممکن است برای شما طاقت فرسا باشد.
-
تنهایی
تنهایی، غم یا اندوه ناشی از انزوا یا احساس تنهایی در یک محیط جدید است. این تنهایی اغلب می تواند همراه با شوک فرهنگی باشد، به خصوص اگر هنوز یک سیستم پشتیبانی خوب مانند آنچه در خانه داشتید پیدا نکرده اید.
-
دلتنگی
دلتنگی حس اشتیاق به وطن، خانواده یا چیزهای آشنا از زندگی گذشته است. دلتنگی که ممکن است احساس کنید می تواند تا حدودی طبیعی باشد، اما اگر اغلب اوقات دلتنگ می شوید، ممکن است نشانه افسردگی پس از مهاجرت باشد.
ممکن است سازگاری با زندگی در کشور جدیدتان به دلیل فشار برای همگون شدن، چالش برانگیز باشد. بسته به کشوری که به آن مهاجرت کردهاید، این امر میتواند در برخی کشورها چالشبرانگیزتر از کشورهای دیگر باشد. در حالی که برخی از کشورها ممکن است به مهاجران فرصت هایی برای اسکان و ادغام در جامعه ارائه دهند. کشورهای دیگر آنها را تحت فشار دائمی برای جذب و پذیرش فرهنگ جدید قرار می دهند. وقتی این فشار به درستی مدیریت نشود، می تواند منجر به افسردگی شود.
سایر علل بالقوه افسردگی مهاجرت، عدم توانایی در برقراری ارتباط مجدد با فرهنگ اصلی خود، یافتن دوستان جدید یا دستیابی به اهداف خود به دلیل موانعی مانند تفاوت زبان است. چالش دیگر می تواند عدم آگاهی از فرهنگ و آداب و رسوم کشور میزبان باشد. افسردگی پس از مهاجرت ممکن است باعث شود در کشوری که به تازگی پذیرفته شده اید، احساس غریبی کنید. احساس اینکه به جایی تعلق ندارید می تواند برای هرکسی افسرده کننده باشد. اما برای کسی که ضربه عاطفی را تجربه کرده است، این احساس می تواند عمیق تر باشد و ممکن است منجر به ابتلا به علائم افسردگی پس از مهاجرت گردد.
راهکارهای مقابله ای برای افسردگی پس از مهاجرت
مهاجرت به خودی خود یک مسیر دشوار است و چنانچه در طی این فرایند دچار افسردگی شوید، بهتر است هرچه زودتر دست به کار شده و جهت درمان این نوع افسردگی اقدامات موثر و لازم را انجام دهید. در اغلب اوقات به افرادی که در این شرایط هستند توصیه می شود که این چند راهکار اساسی را انجام دهند:
- کمک بگیرید. مهاجران معمولاً در کشور جدید سیستم حمایتی که شامل دوستان و خانواده است را ندارند. در هر کشوری سازمان ها و گروه های حمایتی وجود دارد. اگر خانواده و دوستانی برای حمایت در کشور جدید خود ندارید، با سازمانی تماس بگیرید که بتواند این حمایت را ارائه دهد. جهت کمک گرفتن برای درمان یک بیماری جسمی یا روانی که ممکن است در اثر استرس مهاجرت ایجاد شده باشد، صبر نکنید تا خیلی دیر شود، کمک بگیرید.
- سپاسگزار باشید. راه حل کمی عجیب به نظر می رسد، اما دور کردن ذهن خود از نکات منفی و تلاش برای به خاطر سپردن – نه آنچه از دست داده اید، بلکه آنچه به دست آورده اید – بسیار مفید است! پس فهرستی از چیزهایی که در کشور جدید برایشان سپاسگزارید، تهیه کنید.
- خارج شوید. بله، از خانه خود بیرون بروید، قدم بزنید، با افرادی که زیاد شبیه خودتان نیستند ارتباط برقرار کنید. از ذهن خود خارج شوید یعنی خود را با تجربیات و مناظر جدید و هیجان انگیز سرگرم نمایید. با افراد دیگر صحبت کنید، چیزهای جدید ببینید، زندگی مثبت جدیدی را که می خواستید شروع کرده و پرورش دهید. انتخاب سبک زندگی سالم منجر به داشتن احساس خوب در فرد می گردد.
- یاد بگیرید، بیاموزید و رشد کنید. و زمانی رشد خواهید کرد که با افرادی که بیشتر شبیه خودتان نیستند ارتباط داشته باشید. شاید ساده به نظر برسد، اما فقط به دنبال جلسات، گروه ها و مکان هایی نباشید که فقط افراد مشابه شما، در آنجا حضور پیدا کرده اند. با افراد مختلف و متفاوت با خودتان در ارتباط بوده و از تجربیات آن ها استفاده کنید.
- مشاوره دریافت کنید. همانطور که می دانید به دلیل مهاجرت، افراد فشار روانی، استرس و اضطراب زیادی را متحمل می شوند. از همین رو به احتمال زیاد ممکن است دچار افسردگی پس از مهاجرت شوید. هر زمان که حس کردید علائم افسردگی در شما بروز یافته، حتما به روانشناس رجوع کنید. اگر یافتن روانشناس و دریافت مشاوره برای ایرانیان خارج از کشور برای شما سخت است می توانید در جلسات آنلاین شرکت کرده و از متخصصین هم زبان و هم فرهنگ خود کمک بگیرید. روان درمانی معمولا اولین قدم برای درمان افسردگی است که متخصصین انتخاب می کنند.