حق طلاق، حقی است که مجوز طلاق را بدون نیاز به جلب رضایت همسر فراهم می آورد. ازدواج در جوامع اسلامی به معنای پیوند قانونی زن و مرد است. این پیوند مقدس در برخی مواقع متزلزل می شود و یکی از زوجین و یا هر دو مایل به جدایی و طلاق هستند.
حق طلاق در قوانین مدنی ایران به مرد داده شده است و در اینجا موضوع دادن حق طلاق به زن نیز پیش میآید. با ما همراه باشید تا این موضوع را بررسی کنیم که حق طلاق با کیست؟ در ابتدا باید بدانیم که طلاق چیست و حق طلاق به چه معناست.
حق طلاق چیست؟
حق طلاق، حقی است که مجوز طلاق را بدون نیاز به جلب رضایت همسر فراهم می آورد. در قانون ایران این حق همیشه با مرد است. اگرچه حق زن نیز در طلاق باید از جانب مرد، رعایت شود، یعنی مرد باید حقوقی مانند نفقه، مهریه، نحله و تصنیف دارایی را پرداخت نماید. این نکات به طور کامل در ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی مورد اشاره قرار گرفته است.
طلاق راهی است که به واسطه آن، زوجین (یعنی زن و شوهر) از یکدیگر جدا می شوند. شاید در نگاه اول ساده به نظر برسد، اما تصمیم گیری برای طلاق و پایان دادن به زندگی مشترک برای زن و شوهر نه تنها آسان نیست بلکه گاهی بسیار دشوار است.
اغلب زوجین پیش از تصمیم گیری برای طلاق، مدت زمان زیادی را برای حل مشکلات و تعارضات زناشویی صرف می کنند. اما گاهی اوقات، مشکلات حل نشده و بهترین راه حل، جدایی و طلاق است. اگر چه این تغییر می تواند یک قسمت طبیعی از زندگی باشد، اما هنگامی که برای خانواده شما اتفاق بیافتد، کنار آمدن با آن واقعا دشوار است.
طلاق زمانی رخ می دهد که زوجین اوراق حقوقی را امضا کنند. پس از این مرحله هر یک از آن ها مجرد بوده و در صورت تمایل می توانند با فردی دیگر ازدواج کنند. لازم به ذکر است که پیش از گرفتن هر تصمیمی برای جدایی به مشاوری حرفه ای و دریافت مشاوره طلاق مراجعه نمایید.
حق طلاق با کیست؟
طبق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی و شرع حق طلاق به مرد داده شده اما مرد برای اجرای حکم طلاق می تواند وکالت را به زن یا شخصی دیگر بدهد. وقتی می گوییم حق طلاق برای مرد در نظر گرفته شده است به این مفهوم می باشد که مرد قادر است هر زمانی که اراده کند از همسرش طلاق بگیرد؛ مشروط بر این که تمام حقوق قانونی زن را مانند مهریه و نفقه پرداخت کند. اما در مقایسه با این حق مرد، زن نمی تواند به راحتی از همسرش طلاق بگیرد و حق طلاق ندارد مگر در چند موقعیت مانند:
- زن بتواند ثابت کند که شروط ضمن عقد ازدواج توسط شوهرش نقض شده است مانند ابتلای مرد به بیماری صعب العلاج، مفقودالاثر شدن مرد، اعتیاد، ترک منزل توسط مرد، مجازات مرد به مدت حداقل ۵ سال، ازدواج مجدد مرد با شخص دیگر و بچه دار نشدن زوجین به مدت حداقل ۵ سال. این شرایط به گونه ای است که اگر اثبات شود قانون، حق طلاق را به زن اعطا می نماید.
- زن در زندگی مشترک سختی و مشقت های فراوانی را متحمل شده باشد مثلاً تبیه بدنی زن توسط شوهر.
گرفتن حق طلاق از جانب مرد که به دو صورت است: دادن حق طلاق به زن در شروط ضمن عقد یا مراجعه به دفاتر اسناد رسمی پس از عقد و دادن حق طلاق به زن از سوی همسر. همانطور که ملاحظه می کنید زن در شرع و قانون مدنی ایران نمی تواند به راحتی زندگی مشترک را پایان دهد. اما طبق موارد ذکر شده، حق طلاق را می توان به طور کامل از مرد گرفت و به زن داد.
البته شرایطی وجود دارد که به واسطه آن مرد خیلی راحت حق طلاق را به زن واگذار می کند. یکی از این شرایط بخشیدن مهریه از جانب زن و گرفتن حق طلاق در قبال آن است. لازم به ذکر است که چنانچه هنگام عقد نکاح وکالت طلاق به زن واگذار شده و در سند ازدواج ثبت شود، این حق تحت هیچ شرایطی از جانب مرد عزل نمی گردد. مگر این که زن و مرد هر دو به دفترخانه مراجعه کرده و زن حق طلاق را مجدد به همسر خود اعطا نماید. لازم به ذکر است که پیش از گرفتن هر تصمیمی برای جدایی به مشاوری حرفه ای برای زوج درمانی مراجعه نمایید.
متاسفانه در دو دهه اخیر نرخ طلاق در کشور ایران رو به افزایش بوده و به همین علت قوانین طلاق به گونه ای تغییر کرده است که پایان دادن به ازدواج را دشوار می کند. همانطور که ملاحظه می کنید، پاسخ دادن به این سوال که حق طلاق با کیست و موضوع دادن حق طلاق به زنان از جانب همسر بسیار دشوار و پیچیده است و حتما باید از جنبه های متفاوتی مورد بررسی قرار گیرند. اما نکته مهم و حائز اهمیتی که باید به آن توجه کنید این است که قبل از گرفتن طلاق و یا گرفتن هر گونه تصمیمی در این زمینه بهتر است با مشاوره خانواده و ازدواج صحبت نمایید. مشاور یا روانشناس با تکیه بر علم و تجربه خود، بهترین گزینه را بر اساس شرایطتان به شما ارائه می دهد.