مشاوره فردی یک روش درمانی است که به افراد کمک می کند تا با مشکلات و مسائل روحی و روانی خود مقابله کنند. مشاور فردی یک متخصص آموزش دیده است که می تواند به شما کمک کند تا درک بهتری از خود و مسائلتان داشته باشید و راهکارهایی برای حل آنها پیدا کنید.
برخی از سؤالاتی که فرد را در هنگام بررسی مشاوره فردی آزار می دهد عبارتند از: چه زمانی مراجعه به مشاور صحیح است؟ آیا یک مشاور واقعاً به من اهمیت می دهد؟ آیا مشاور من را می پذیرد، به خصوص اگر من از جنسیت یا نژاد متفاوت بوده یا عقاید متفاوتی داشته باشم؟ آیا مشاور به من می گوید که چه کاری باید انجام دهم؟ چه بگویم و از کجا شروع کنم؟
این گونه سوالات و ابهامات برای شخص قبل از رجوع به مشاور برای دریافت مشاوره شخصی بسیار طبیعی است اما نباید بازدارنده باشد. خدمات مشاوره فردی در کلینیک روانشناسی ویدانا ارائه می شود و برای تعیین وقت مشاوره می توانید به صفحه درخواست وقت مشاوره مراجعه کرده و خود را از این ابهامات برهانید.
مشاوره فردی چیست؟
مشاوره فردی، مشاوره ای است که بر نگرانی های آنی یا آینده نزدیک فرد متمرکز می شود. مشاوره فردی ممکن است شامل مشاوره و برنامه ریزی شغلی، غم و اندوه پس از مرگ یکی از عزیزان یا برخورد با مشکلات در یک شغل باشد.
مشاوره فردی یک بحث تک به تک بین مشاور و مراجعه کننده است هنگامی که فرد، متقاضی درمان است. این دو یک رابطه یا پیوندی تشکیل می دهند که اعتماد و رشد شخصی را امکان پذیر می کند. مشاوره شخصی فرآیندی برای خودشناسی و رشد است. می تواند به افزایش اعتماد به نفس، بهبود روابط، حل مشکلات، دستیابی به اهداف آموزشی و تصمیم گیری خوب برای رفاه عاطفی، فکری، جسمی و معنوی کمک نماید.
در مشاوره فردی، شما، مشاورتان در یک محیط خصوصی، محرمانه و حرفه ای ملاقات می کنید. رابطه مشاوره ای امن، واقعی، گرم و قابل قبول است، جایی که مشاور شما را همانطور که هستید و بدون هیچ گونه قضاوتی می پذیرد. مشاور به شما گوش می دهد و سعی می کند موقعیت زندگی شما را درک کرده و به شما کمک می کند تا افکار، احساسات و عواطف خود را در مورد موقعیت های زندگی خود کشف کنید.
مشاور به شما کمک می کند تا جنبه هایی از زندگی خود را شناسایی کنید که دوست دارید آن ها را تغییر دهید، به شناسایی اهداف کمک کرده و شما را قادر می سازد تا چالش های خود را بهتر مدیریت کنید. روی بهبود شخصی و روابط و پیشرفت در اهدافی که برای خود تعیین کرده اید، کار می شود.
انواع مشاوره فردی
انواع مختلفی از مشاوره فردی وجود دارد که فرد ممکن است انتخاب کند.
-
درمان روان پویا
درمان روان پویایی یک درمان طولانی مدت برای بیماری های روانی است که در آن درمانگر شما را تشویق می کند تا در مورد هر چیزی که در ذهن دارید صحبت کنید تا الگوهای منفی را کشف کنید. از آنجایی که روان درمانی یک درمان طولانی مدت برای بیماری روانی است، اغلب سال ها طول می کشد.
-
درمان شناختی-رفتاری (CBT)
این روش مشاوره بر شناسایی احساسات و باورها و چگونگی تأثیر آن ها بر موقعیتهای زندگی تمرکز دارد. با کمک درمانگر خود راه هایی برای تبدیل افکار منفی به افکار مثبت ایجاد خواهید کرد.
-
رفتار درمانی
رفتار درمانی تلاش می کند تا رفتارهای خاصی را که از خود نشان می دهید در چیزهایی که از گذشته خود آموخته اید، ردیابی کند. این شکل از درمان می تواند به شما کمک کند واکنش ها و الگوهای رفتاری خود را تغییر دهید.
-
درمان انسان گرایانه
این نوع درمان فردی از رویکردی استفاده می کند که جهان بینی شما را مورد مطالعه قرار می دهد تا ببیند چگونه بر انتخاب های شما تأثیر می گذارد. متخصصان انسانگرا تشخیص میدهند که شما بهترین فرد برای درک خود هستید.
مراحل مشاوره فردی
تجربه مشاوره فردی برای هر شخص متفاوت خواهد بود. فرآیند مشاوره فردی ممکن است شامل پنج مرحله تعریف شود:
- مرحله اول: ایجاد رابطه
- مرحله دوم: ارزیابی و تشخیص
- مرحله سوم: تعیین هدف
- مرحله چهارم: مداخله و حل مسئله
- مرحله پنجم: خاتمه و پیگیری در صورت نیاز.
نمونه مشاوره فردی
به عنوان مثال یک دانش آموز دختر در مقطع دبیرستان به دلیل عدم اعتماد به نفس و روابطه دوستانه به مشاور مراجعه می نماید.
در این جلسات مشاوره فردی شرایط تحصیلی، روابط مراجعه کننده با والدین و خانواده، روابط والدین نسبت به یکدیگر، عزت نفس، روابط با جنس مخالف و همنوعان و غیره توسط درمانگر مورد بررسی و بحث قرار می گیرد. جلسه مشاوره از قبل تعیین وقت شده است و حدود 30 الی 45 دقیقه زمان می برد. اعضای خانواده میتوانند به صورت دستهجمعی از خدمات مشاوره خانواده نیز بهرهمند شوند.
مشاوره فردی آنلاین
گاهی افراد متوجه میشوند که برای حل مشکلات باید به مشاور مراجعه کرده و از سمت دیگر قادر به مراجعه حضوری نمی باشند. در این موارد مشاوره فردی آنلاین به شما پیشنهاد می شود.
مشاوره فرصتی است برای صحبت در مورد آنچه که به عنوان منابع اصلی ناامیدی یا ناراحتی میبینید با یک فرد آموزش دیده در یک محیط بدون قضاوت. او ابتدا به نحوه تجربه شما در زندگی گوش می دهد، سپس در نهایت می تواند به شما کمک کند تا راه های جدیدی را برای درک یا نگاه کردن به موقعیت ها در نظر بگیرید تا احساس کنید توانایی بیشتری در تغییر الگوهایی دارید که شما را در کشمکش های فعلی گرفتار می کند.
مشاوره می تواند شامل نگاه کردن به مسائل جاری باشد که غیرمنتظره هستند یا راهبردهای مقابله ای معمول شما را تحت تأثیر قرار می دهند، یا رویدادهای گذشته که دوباره ظاهر شده اند و بر عملکرد فعلی تأثیر می گذارند را بررسی می کنند. در این نوع مشاوره، نیازی به حضور در کلینیک مشاور نبوده و به صورت تلفنی و یا آنلاین میتوانید از مشاوران مختصص بهرهمند گردید. زوجین میتوانند برای بهبود روابط خود به متخصصین حوزه زوج درمانی مراجعه کنند.
مشاوره فردی در تهران
خوشبختانه با پیشرفت علم و تکنولوژی یکی از مشاوره هایی که روز به روز در حال گسترش است مشاوره فردی می باشد. در مشاوره فردی حضوری یا غیرحضوری، بحران ها و بیماری های روحی شخص که منجر به ایجاد اختلال در زندگی روزمره آن شده است، مورد بحث و بررسی قرار می گیرد تا به سرعت رفع شوند. مشاوره فردی در تهران از جمله خدماتی است که در کلینیک های تخصصی از جمله کلینیک روانشناسی ویدانا تهران ارائه می گردد.
مراحل مشاوره فردی
مشاوره فردی شامل موارد زیر میشود.
-
مرحله ابتدایی
درمانگر روند کلی مشاوره را برای فرد توضیح می دهد. در این توضیح، درمانگر باید محدودیت های محرمانه بودن، نقش درمانگر در فرآیند مشاوره و حقوق شخص مراجعه کننده را توضیح دهد. فرآیند مشاوره در همان ابتدای رابطه، برای مراجع توضیح داده می شود. این تضمین می کند که شخص درک کند که چه چیزی باید انتظار داشته باشد. در مرحله بعد یک ارزیابی انجام می گردد. این ارزیابی اطلاعاتی در مورد پویایی خانواده شخص، سابقه شغلی، تاریخچه روانشناختی و پزشکی، سابقه تروما، ارزیابی خطر، مصرف مواد و الگوهای رفتاری ارائه می دهد. این ارزیابی برای بررسی الگوهای رفتار و عوامل خطر سلامت روان به منظور کمک به تعیین اهداف مشاوره، استفاده می شود.
افرادی که درگیر مسئله ترک مصرف مواد هستند در کنار مشاوره فردی میتوانند از مشاوره ترک اعتیاد به مواد مخدر بهرهمند شوند.
-
مرحله میانی
در این مرحله، مشاوره آغاز می شود. بخش میانی مشاوره، از پروتکل استانداردی پیروی نمی کند و اهداف خاص مربوط به شخص است. این مرحله طولانی ترین مرحله از فرآیند مشاوره شخصی است. در این مرحله از راهبردهای مداخله ای استفاده می شود و پیشرفت در ارتباط با اهداف شخص ارزیابی می گردد.
-
مرحله نهایی
در این مرحله از مشاوره فردی که به عنوان مرحله خاتمه نیز شناخته می شود، هنگامی که فرد تغییرات مثبت را تجربه کرد و به اهداف خود رسید، رابطه مشاور و شخص به پایان می رسد. این مرحله زمانی اتفاق می افتد که فرد احساس میکند برای اجرای اهداف جدید و الگوهای رفتاری تغییر یافته خود آمادگی و توانایی لازم را دارد. در صورت بروز هر گونه عارضه زندگی و نیاز به کمک، مراجعان تشویق می شوند که دوباره از درمانگر کمک بگیرند.
جلسات مشاوره فردی
در طول جلسات مشاوره فردی، درمانگر به نگرانی های فرد گوش می دهد و به او کمک می کند تا افکار، احساسات و رفتارهای خود را کشف کند. درمانگر ممکن است سؤالاتی بپرسد، بازخورد و پیشنهادهایی برای مقابله و رسیدگی به مسائل فرد ارائه دهد. به دلایل مختلفی، مشاوره فردی می تواند سرمایه گذاری موثری بر روی شخص و سلامت روان او باشد. مشاوره فردی می تواند به افراد کمک کند تا مسائل اساسی را که به نگرانی های سلامت روان آن ها کمک می کند، شناسایی کرده و به آن ها رسیدگی کنند. با صحبت کردن از طریق تجربیات و احساسات خود با یک درمانگر، افراد ممکن است دلایل اصلی مشکلات خود را بهتر درک کرده و راهبردهایی برای رسیدگی به آن ها ایجاد نماید.
از سمت دیگر، مشاوره فردی می تواند فضای امن و حمایتی را برای افراد فراهم آورد تا احساسات خود را ابراز کنند و تجربیات دشوار را تجربه نمایند. برای بسیاری از مردم داشتن یک متخصص آموزش دیده برای گوش دادن به آن ها و ارائه راهنمایی و پشتیبانی در هنگام عبور از چالش ها مفید است. مشاوره فردی میتواند به افراد کمک کند تا مهارت ها و استراتژی های مقابله ای را برای مدیریت استرس، اضطراب و سایر نگرانی های مربوط به سلامت روان کسب کنند (مشاوره استرس چیست؟). این مهارت ها می تواند به ویژه برای افرادی که برای کنار آمدن با رویدادهای پیچیده زندگی یا مواجهه با استرس ها در تلاش هستند، مفید باشد.
فواید مشاوره فردی
- مدیریت استرس
استرس ریشه بسیاری از شرایط روانی و سلامتی از جمله اختلال مصرف مواد است. در درمان انفرادی، مشاور می تواند به شما کمک کند تا یاد بگیرید چگونه با استرس به طور موثری مقابله کنید.
- یادگیری راهبردهای مقابله سالم
مشکلات روابط بین فردی، نگرانی های مالی، از دست دادن یکی از عزیزان یا هر عامل استرس زای دیگری بر بسیاری از افراد تأثیر می گذارد. یک درمانگر به شما کمک می کند تا روش پیش فرض خود را برای مقابله با موقعیت های دشوار زندگی در طول مشاوره فردی بررسی کنید. سپس برای ایجاد مهارت های مقابله ای سالم با شما کار خواهند کرد.
- ایجاد یک سیستم پشتیبانی
هنگامی که یک برنامه مشاوره فردی دریافت می کنید، از حمایت بی قید و شرط یک مشاور واجد شرایط برخوردار خواهید شد.
- ایجاد مرزهای سالم
فقدان مرزهای سالم در روابط می تواند اثرات منفی بر سلامت روان داشته باشد. در فردی که حد و مرزهای سالمی ندارند، احتمال بیشتری وجود دارد که رفتار ناعادلانه دیگران را بپذیرد و احساس اضطراب و افسردگی داشته باشد.
- ایجاد تغییرات در سبک زندگی سالم
به دست آوردن شرایط سلامت روان، مستلزم ایجاد تغییرات سالم در سبک زندگی است. یک مشاور می تواند با شما همکاری کند تا انگیزه شما را برای تغییر افزایش داده و عادات سالمی را در زندگی خود پیاده کنید که منجر به بهبودی می شوند.