زوجین چه زمانی به زوج درمانی و مراجعه به زوج درمانگر نیاز دارند؟ همه ما می دانیم که حفظ رابطه عاشقانه سالم کار سختی است. بنابراین اگر مشکلی به وجود آید، باید مشکل را برطرف کرده تا از عوارض و مشکلات بعدی جلوگیری کنید. برخی از مشکلات توسط زوجین حل شده اما برای سایرین ممکن است نیاز به زوج درمانی داشته باشید. مشاوره زوجین بر بهبود رضایت از رابطه و حل تعارض بین زوجین تمرکز دارد. با ما بیاموزید که چگونه زوج درمانی می تواند روابط سالم را تقویت کرده و بهبود ببخشد.
خدمات زوج درمانی در کلینیک ویدانا ارائه میشود و شما می توانید برای تعیین وقت مشاوره به صفحه درخواست وقت مشاوره رجوع کنید.
زوج درمانی چیست؟
زوج درمانی که به عنوان مشاوره زوجین نیز شناخته می شود، نوعی درمان است که توسط یک روانشناس برای حفظ و بهبود رابطه زوج انجام می شود. زوج درمانی به زوج ها این امکان را می دهد که اختلافات را حل کنند، ارتباطات را بهبود بخشند و روابط خود را تقویت کنند.
درمان می تواند یک راه عالی برای کمک به شرکای در آستانه پایان دادن به رابطه شان باشد. به طور کلی، زوج درمانی یک تمرین کوتاه مدت برای ایجاد مهارت است که می تواند در دراز مدت منجر به تغییرات مثبت در یک رابطه شود. زوج درمانی شبیه به مشاوره پیش از ازدواج است، اما مشاوره ازدواج به جای شناسایی الگوهای رفتاری گذشته، بیشتر بر مسائل روابط فعلی تمرکز می کند.
نمونه مصاحبه زوج درمانی
مصاحبه زوج درمانی شامل پرسش و پاسخ هایی است که بین مشاور و زوج صورت می گیرد. به عنوان مثال وقتی زوج درمانگر شما در خصوص حس شما نسبت به همسر یا شریک عاطفی شما سوال می کند، باید بدانید که مشخص کردن نوع حس و علاقه ای که شما نسبت به طرف مقابل خود دارید، یک مسئله بسیار ضروری است چرا که در برخی مواقع زوجین نسبت به هم دلبستگی و وابستگی دارند اما احساساتی مانند عشق بین آن ها شکل نگرفته است.
از سمت دیگر یکی از سوالات مهم در خصوص همسران رضایت روابط جنسی است. هنگامی که از شما سوال می شود، آیا از روابط جنسی خود رضایت دارید؟ پاسخ واضح به این سوال بسیار مهم است زیرا اگر یکی از زوجین احساس کند که رابطه جنسی آن ها رضایت بخش و کافی نبوده بدون شک باید به این زنگ هشدار توجه کنید. امروزه یکی از مشکلات شایع بین زوجین ناتوانی جنسی است.
زمانی که یکی از طرفین از رابطه جنسی خود با شریکش راضی نباشد، ارتباط بین او و همسرش ضعیف خواهد شد. رابطه جنسی یکی از بخش های مهم در روابط سالم است به همین دلیل بررسی این مسئله اهمیت زیادی دارد. اگر می خواهید که روابط خود را بهبود ببخشید، باید بتوانید در این خصوص آزادانه و صادقانه صحبت نمایید.
سوالات زوج درمانی
متداول ترین سوالات زوج درمانی که باید از مشاور یا زوج درمانگر انتظار داشت، عبارت است از:
- چرا زوج درمانی را انتخاب کردید؟
- چه چیزی باعث شد به دنبال کمک حرفه ای باشید؟
- چه مدت زمان است که با هم هستید؟
- آیا به شریک زندگی خود اعتماد دارید؟
- چقدر در این رابطه احساس خوشبختی می کنید؟
- رابطه خود را در آینده چگونه می بینید؟
- آیا انتظارات شما در رابطه برآورده می شود؟
- چقدر حاضرید تغییر کنید تا رابطه خود را زنده نگه دارید؟
- بزرگترین مشکل خود را چه می دانید؟ کی شروع شد؟
تکنیک های زوج درمانی
مشاوره رابطه می تواند به زوج ها کمک کند تا با یکدیگر همدردی کرده و علت اصلی تعارض خود را درک کنند. برای تقویت مهارت های ارتباطی و حل تعارض، تکنیک ها و نکات زیر را در نظر بگیرید:
- ایجاد همدلی: درمانگرها می توانند زوج ها را تشویق کنند تا به جای یکدیگر قدم بگذارند تا به آن ها کمک کنند تا مسائل را از دیدگاه شریک زندگی خود ببینند. این می تواند به افراد کمک کند تا شفقت و همدلی را تقویت کنند و به گفتگوی سالم نزدیک شوند.
- شناسایی مسائل: مشاور یا زوج درمانگر می تواند به زوجین کمک کند تا الگوهای موجود در اختلافات خود را شناسایی کنند. درمانگران همچنین میتوانند مسائل اصلی را برای این که چرا زوجین معمولاً در تعارض هستند، شناسایی کنند، خواه این یک مسئله عاطفی، یک مسئله ارتباطی، یا یک موضوع فیزیکی، مانند سوء مصرف مواد باشد. کنترل زود هنگام تعارض ضروری است.
- بهبود خودآگاهی: درمانگر می تواند به زوج کمک کند تا با کاوش در گذشته خود و شریک زندگی، خود را بهتر بشناسند. خودآگاهی برای هر دو طرف در یک رابطه ضروری است. این ایده که بتوانید به خودتان نگاه کنید و ببینید که در روابط خود چگونه عمل می کنید و واکنش نشان می دهید و همچنین چگونه در یک رابطه ارتباط برقرار می کنید، بخشی از خودشناسی است که به شما حس نگاه کردن به دیگران و درک آن ها را می دهد.
- نامگذاری احساسات: درمان می تواند به زوج ها کمک کند تا احساساتی را که در قلب تضاد زوجین وجود دارد، شناسایی کنند، مانند احساس یکی از شریک ها مانند دیگری که آن ها را بدیهی میداند یا شریک دیگر احساس میکند از رابطه جدا شده است. شما باید گوش دهید تا احساسات شریک زندگی خود را بشناسید. اگر شخصی عصبانی، غمگین، عصبانی، آسیب دیده باشید، احتمالاً دلیلی برای این احساسات منفی دارد.
هزینه مشاوره زوج درمانی
روانشناسی و مشاوره از جمله زوج درمانی، خدماتی هستند که ضرورت آن ها در جامعه فعلی، بویژه در دهه اخیر بسیار بیشتر شده است. هزینه مشاوره زوج درمانی در تهران براساس تعرفه روانشناسی در نظر گرفته میشود اما این مبلغ تحت تاثیر عوامل متعددی ممکن است کم یا زیاد گردد. برای اطلاعات دقیقتر در رابطه با قیمت مشاوره زوج درمانی میتوانید با کارشناسان کلینیک روانشناسی ویدانا در ارتباط باشید.
به عنوان مثال اگر علاوه بر زوج درمانی نیازمند جلسات روان درمانی یا سکس تراپی باشید، هزینه شما کمی متفاوت خواهد بود. طول جلسات درمان، شهرت روانپزشک، مدرک تحصیلی و محل درمان نیز بر هزینه مشاوره زوج درمانی موثر است. زوجین میتوانند به صورت تکی هم از خدمات مشاوره فردی بهرهمند شوند.
تفاوت زوج درمانی با خانواده درمانی
زوج درمانی شامل دو نفر می شود که زوج را تشکیل می دهند و برای افرادی است که در یک رابطه عاشقانه قرار دارند مانند دوست، نامزدی، زندگی مشترک یا ازدواج. خانواده درمانی و مشاوره خانواده شامل اعضای خانواده است که می تواند شامل یکی از والدین و یک فرزند، هر دو والدین و یک فرزند، یا همه اعضای خانواده اعم از پدر و مادر، خاله، عمو، ناپدری، خواهر و برادر، پدربزرگ و مادربزرگ و غیره باشد.
زمان مناسب برای زوج درمانی چه زمانی است؟
زوج درمانی میتواند در هر زمانی از زندگی مشترک زوجین مفید باشد. اما برخی از زمانهای مناسب و ضروری برای مراجعه به زوج درمانی عبارتند از:
- زمانی که زوجین با مشکلات ارتباطی یا اختلافات جدی مواجه هستند.
- زمانی که زوجین قصد دارند تغییراتی در رابطه خود ایجاد کنند.
- زمانی که زوجین احساس میکنند رابطه آنها در حال فرو پاشی است.
زوج درمانی میتواند راهی برای نجات زندگی مشترک باشد. اما اگر زوجین نتوانند مشکلات خود را حل کنند، مراجعه به مشاوره طلاق میتواند به آنها کمک کند تا از یکدیگر جدا شوند و آسیب کمتری ببینند.
زوج درمانی مناسب چه افرادی است؟
آیا زوج درمانی به روابط کمک می کند؟ زوج درمانی شامل چه مواردی است؟ یکی از موثرترین نقش های زوج درمانی، کمک های اولیه در رابطه برای زوجینی است که مشکلات مختلفی را تجربه می کنند. همچنین این نوع تراپی، می تواند به زوج هایی که روابط خوبی داشته و میخواهند زندگی مشترکشان را سالم نگه دارند، کمک کند. در اینجا چند نمونه از انواع افرادی که از زوج درمانی سود می برند، آورده شده است.
-
زوج هایی که می خواهند با مشکلات سلامت جسمی یا روانی یکدیگر کنار بیایند.
هنگامی که یک شخص با تشخیص بیماری جسمی یا روانی مواجه می شود، می تواند یک رابطه قوی را تحت فشار قرار دهد. ممکن است یک نفر مسئولیت مراقبت از شریک بیمار خود را بر عهده بگیرد. در همین حال، شریک مبتلا به این بیماری ممکن است احساس کند که به یک بار تبدیل شده است. مشاوره رابطه می تواند به زوج هایی که با بیماری های ناخوشایند دست و پنجه نرم می کنند، کمک کرده تا مسیری رو به جلو پیدا کنند.
-
زوج هایی که نسبت به مسائل مالی دیدگاه های متفاوتی دارند.
اغلب موضوع تابو، پول، میتواند منبع استرس برای بسیاری از زوج ها باشد. ممکن است بخواهید پس انداز کنید در حالی که شریک زندگی شما دوست دارد خرج کند. یا ممکن است در مورد اینکه پول خود را در چه چیزی سرمایه گذاری کرده یا کدام اهداف مالی را دنبال نمایید، به توافق نرسیدید. زوج درمانی با رویکرد مشاوره استرس می تواند شما و شریک زندگی تان را در مورد مسائل مالی در یک نقطه قرار دهد تا بتوانید برنامه ای برای مدیریت امور مالی خود با هم ایجاد کنید.
-
زوج هایی که تصمیم به فرزندآوری دارند.
تصمیم گیری برای داشتن فرزند با فرد دیگری نقطه عطفی است که انتخاب های بسیار دیگری را به همراه دارد. اگر مشکل ناباروری است، ممکن است لازم باشد تصمیم بگیرید که چگونه فرزندتان را به دنیا بیاورید، مانند اینکه آیا IVF را انجام دهید، یا به کودکی را به فرزندخواندگی قبول کنید. شما همچنین باید در مورد نحوه تربیت کودک به توافق برسید. جلسات زوج درمانی با رویکرد مشاوره کودک می تواند به شما و همسرتان کمک کند تا برنامه ای برای تشکیل خانواده داشته باشید.
-
زوج هایی که قصد بخشش خیانت دارند.
وقتی یک نفر خیانت میکند، احتمالاً دیگری احساس میکند که به او خیانت شده و صدمه دیده است. اما یک اتفاق ناخوشایند نباید به معنای پایان یک رابطه باشد، به شرطی که هر دو نفر بخواهند وضعیت را بهبود بخشند. مشاوره می تواند به زوج ها کمک کند تا خیانت را پشت سر بگذارند.
-
زوج هایی که می خواهند پیوند خود را تقویت کنند.
برای بهره مندی از زوج درمانی نیازی نیست دچار مشکل باشید. برخی از شرکا در جلسات درمانی شرکت می کنند تا ارتباطات خود را بهبود بخشند و مشکلات جزئی را قبل از اینکه به نگرانی مبرم تبدیل شوند، برطرف کنند. مثلا زوجین که رابطه لانگ دیستنس را انتخاب کردند میتوانند با مشورت با یک زوج درمانگر رابطه خود را تقویت کنند. زوج درمانی می تواند به بهبود مهارت های ارتباطی کمک کند تا بتوانید بهتر و موثرتر با شریک زندگی خود ارتباط برقرار کنید.
مزایای زوج درمانی
از مزایای زوج درمانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
1. بهبود مهارت های ارتباطی
ارتباط، برای یک رابطه سالم ضروری است، اما همه نمی دانند چگونه افکار و احساسات خود را به درستی بیان کنند. با همکاری یک مشاور، شما و همسرتان می توانید یاد بگیرید که چگونه نگرانی ها و احساسات خود را به طور موثر به اشتراک بگذارید. این مهارتها شامل یادگیری نحوه برقراری ارتباط مؤثر و انتخاب زمان و مکان مناسب برای گفتگوهای دشوار است.
2. ایجاد فضای امن
باید بدانید که هر چیزی که با مشاور در میان می گذارید، محرمانه خواهد بود. همچنین مطمئن باشید که درمانگر در طول جلسات بیطرف میماند.
3. ایجاد درک و همدلی در رابطه
زوج درمانی می تواند به شما در درک بهتر شریک زندگی کمک کند. در طی چندین جلسه مشاوره زوج درمانی، شریک زندگی شما می تواند درک بهتری از افکار و تجربیات شما بدست آورد.
4. کمک به حل تعارضات
تعارضات زناشویی بخشی از زندگی است. دانش حل اختلافات راز دیگری برای یک رابطه پایدار و رضایت بخش است. هنگامی که شما و شریک زندگیتان برای حل مشکلات یا گرفتن تصمیمات جدید دچار اختلاف می شوید، مشاور می تواند به شما در توسعه مهارت های حل تعارض کمک کند که می توانید در طول جلسات و در زندگی از آنها استفاده کنید.
5. عبور از چالش ها
حتی شادترین زوج ها در زندگی با چالش هایی مانند ناباروری، نگرانی های مربوط به سلامت روان، حوادث آسیب زا و مسائل مالی روبرو خواهند شد. یک مشاور به شما کمک می کند تا مهارت های لازم برای عبور از چالش ها را بیاموزید.