افسردگی پس از زایمان یک وضعیت روانی است که بعد از زایمان در برخی زنان رخ میدهد. این مسئله، با افسردگی، اضطراب، خستگی شدید و مشکلات خواب همراه و بر کیفیت رابطه مادر و کودک اثرگذار است.
اگرچه تولد نوزاد برای مادر یک اتفاق بسیار لذت بخش است اما گاهی اوقات با یک عارضه جانبی همراه می شود به نام افسردگی! اغلب مادران پس از تولد نوزاد سرشار از احساسات مختلفی می شوند که ترکیبی از هیجان، لذت، ترس و اضطراب می باشند. این ترس و اضطراب که منجر به افسردگی پس از زایمان می گردد ممکن است به علت خستگی و مسئولیت های جدید یک مادر رخ دهد. در ادامه این مطلب به تعریف افسردگی پس از زایمان، دلایل و نشانه های آن خواهیم پرداخت.
افسردگی پس از زایمان چیست؟
بچهدار شدن تجربه ای است که زندگی را تغییر می دهد. پدر و مادر بودن هیجان انگیز است اما همچنین می تواند خسته کننده و طاقت فرسا باشد. طبیعی است که احساس نگرانی یا تردید داشته باشید، به خصوص اگر برای اولین بار صاحب فرزند شده اید. با این حال، اگر احساساتی شامل غمگینی یا تنهایی شدید، نوسانات شدید خلقی و گریه های مکرر دیده شود، ممکن است افسردگی پس از زایمان داشته باشید.
افسردگی پس از زایمان postpartum depression (PPD) نوعی افسردگی است که پس از زایمان اتفاق میافتد. افسردگی پس از زایمان فقط بر فرد متولد کننده تأثیر نمیگذارد. افراد پس از بچه دار شدن دچار تغییرات هورمونی، فیزیکی، عاطفی، مالی و اجتماعی می شوند. این تغییرات می تواند علائم افسردگی پس از زایمان را ایجاد و تشدید کند. افسردگی پس از زایمان یک نقص یا ضعف شخصیتی نیست. گاهی اوقات فقط یک عارضه زایمان است.
افسردگی پس از زایمان یک وضعیت پزشکی است که بسیاری از زنان پس از بچه دار شدن دچار آن می شوند. این احساس شدید غم، اضطراب (نگرانی) و خستگی است که برای مدت طولانی پس از زایمان ادامه می یابد. PPD می تواند هر زمان پس از زایمان اتفاق بیفتد. اغلب در عرض 1 تا 3 هفته پس از تولد نوزاد شروع می شود و برای بهتر شدن نیاز به درمان دارد. افراد میتوانند با مراجعه به کارشناسان حوزه مشاوره افسردگی نسبت به درمان افسردگی پس از زایمان اقدام کنند.
PPD نوعی افسردگی پری ناتال است. این افسردگی در دوران بارداری یا در سال اول پس از زایمان اتفاق می افتد. PPD شایع ترین عارضه برای زنانی است که به تازگی بچه دار شده اند. از هر 7 زن 1 نفر (حدود 15 درصد) را مبتلا می کند.
برای نیمی از زنان مبتلا به PPD، اولین باری است که افسردگی را تجربه می کنند و ممکن است علائم و نشانه های افسردگی در دوران بارداری نیز داشته باشند. اگر در یک بارداری PPD دارید، احتمالاً در بارداری دیگر دوباره دچار آن خواهید شد. این نوع افسردگی شما را به یک فرد بد یا یک مادر بد تبدیل نمی کند. اگر افسردگی پس از زایمان دارید، درمان سریع می تواند به شما در مدیریت علائم کمک کرده و همچنین به شما کمک کند با کودک خود پیوند بهتری برقرار کنید.
نشانه های افسردگی پس از زایمان چیست؟
برخی از افراد در مورد علائم خود احساس شرمساری می کنند یا احساس می کنند که والدین وحشتناکی هستند که این احساس را دارند. افسردگی پس از زایمان بسیار شایع است. شما تنها کسی نیستید که چنین احساسی دارید و این به این معنی نیست که شما آدم بدی هستید. اگر شما برخی از علائم زیر را تجربه می کنید، ممکن است افسردگی پس از زایمان داشته باشید:
- احساس غم، بی ارزشی، ناامیدی یا گناه.
- نگران بودن بیش از حد یا احساس سرگیجه.
- از دست دادن علاقه به سرگرمی ها یا چیزهایی که زمانی از آن ها لذت می بردید.
- تغییر در اشتها یا نخوردن.
- از دست دادن انرژی و انگیزه.
- مشکل در خوابیدن یا تمایل دائمی به خوابیدن.
- گریه بی دلیل یا بیش از حد.
- مشکل در تفکر یا تمرکز.
- افکار خودکشی یا آرزوی مرگ.
- عدم علاقه به کودک یا احساس اضطراب در اطراف نوزادتان.
- افکار صدمه زدن به کودک یا احساس اینکه فرزندتان را نمی خواهید.
اگر فکر میکنید که افسردگی پس از زایمان دارید، به کلینیک های روانشناسی ارائه دهنده خدمات روانشناسی برای دریافت مشاوره پس از زایمان تماس بگیرید.
دلایل افسردگی پس از زایمان
تحقیقات بیشتری برای تعیین ارتباط بین کاهش سریع هورمون ها پس از زایمان و افسردگی مورد نیاز است. سطح استروژن و پروژسترون در دوران بارداری ده برابر افزایش یافته که پس از زایمان به شدت کاهش می یابند. تا سه روز پس از زایمان، سطح این هورمون ها به سطح قبل از بارداری باز میگردند. علاوه بر این مورد، تغییرات شیمیایی، تغییرات اجتماعی و روانی مرتبط با بچه دار شدن خطر ابتلا به افسردگی پس از زایمان را افزایش می دهد.
نمونه هایی از این تغییرات عبارتند از تغییرات فیزیکی در بدن شما، کمبود خواب، نگرانی در مورد مادر یا پدر شدن و همچنین تغییر در روابط زناشویی. علاوه بر این موارد سابقه خانوادگی افسردگی و سطوح پایین هورمون های تیروئید نیز می توانند منجر به افسردگی پس از زایمان گردند. اگر هر یک از علائم زیر را داشتید، لطفاً فوراً به روانپزشک یا درمانگر خود اطلاع دهید.
- افکار آسیب رساندن به خود یا کودکتان.
- افکار مکرر مرگ یا خودکشی.
- خلق افسرده در بیشتر روز، تقریباً هر روز در دو هفته گذشته.
- احساس اضطراب، گناه، ناامیدی، ترس، وحشت یا بی ارزشی.
- مشکل در تفکر، تمرکز، تصمیم گیری یا برخورد با موقعیت های روزمره.
- از دست دادن علاقه یا لذت در بیشتر فعالیت ها تقریباً هر روز در دو هفته گذشته.